Reisebrev fra Quebec, Canada

21.05.12 § Legg igjen en kommentar

Kort tid etter at jeg overtok som styreleder i Varanger Kite Club i høst mottok vi en e-post fra Quebec i Canada med en invitasjon til å besøke en kiteevent, Challenge Mishkumi. Dette er en langdistansekonkurranse på den gigantiske innsjøen Lac St-Jean som en del av et destinasjonsutviklingsprosjekt. Siden vi i VAKE hadde “mest erfaring i verden med å arrangere langdistane snøkitekonkurranser” (deres ord) ønsket de å ta del i vår ekspertise. Denne invitasjonen passet oss utmerket siden vi hadde syslet med en del ideer om å bruke VAKE til å fronte Varangerhalvøya som kitedestinasjon og jobbe med lokal forankring i kommunene vi passerer (Berlevåg, Tana, Nesseby, Vadsø og Vardø). VAKE ble del av Berlevåg kommunes omstillingsprosjekt og jeg fikk derigjennom bli med i Reis og Ryk sitt utvekslingsprogram. Lucky me!

Og jeg var virkelig heldig. Jeg fikk følge prosjekt leder Hélène Philion daglig  på alle møter i forkant og se hvordan de jobber fra innsiden. Svært lærerikt å følge så tett med en person som har mye erfaring og meritter innen både business og sport (hun har vært på kajakklandslaget). Man kan si jeg fikk møte en av mine rollemodeller.

På canadisk radio

Det passet ikke mindre bra å få dra til akkurat Quebec siden jeg var utvekslingsstudent i provinsen på videregående og kan canadisk fransk. Det kom godt med da vi hele to ganger var invitert til å prate på radio om vårt samarbeid, på “québécois”. Jeg passet på å prate mye om VAKE og om Varangerhalvøya og forsøkte å framstille regionen som det paradiset det er.

Norsk suksess i piloten

Challenge Mishkumi kjørte i år et pilotrace med kun inviterte kjørere fra det amerikanske og det europeiske kontinentet. Nei, jeg deltok ikke selv, det var jeg verken trent nok eller erfaren nok til. Men det gjorde mine to klubbkamerater Øyvind og Bjørn. De kom faktisk som nummer to og tre i den første etappen foran mange highly skilled kitere!

Ved ankomst etter første etappe ble vi møtt av et samlet kommunestyre. Challenge Mishkumi anses som en viktig bidragsyter ved både å skape aktivitet og fronte regionen som et sted i utvikling. Jeg fikk ta et bilde av meg selv sammen med de folkevalgte:

Lokale produkter

Mikrobryggeriøl

Siden dette var et pilotløp var Challenge Mishkumi avhengig av bidrag og hjelp fra lokale leverandører av mat og drikke. Hélène greide å få sponset både ost, kjøtt og øl. Tanken er at de sponser i år og at Challenge Mishkumi vil omtale produktene og bidra til salg dette og de kommende årene i tillegg til å være betalende kunde framover.

Tørka oksekjøtt

Et av produktene de fikk sponset var dette: Krydret og tørket oksekjøtt. Se på denne innpakningen over. Jeg kunne ikke la være å dra referanser til vårt fantastiske naturgitte matprodukt tørka reinkjøtt. Hjemme har det norske reinkjøttet et lite…omdømmeproblem om jeg skal uttale meg diplomatisk. Jeg tenkte at det kunne vært spennende om næringa hadde gjort noe med presentasjonen av produktene slik man finner de i butikken. For tørka og krydra oksekjøtt var vel og bra det, men det slår ikke tørka reinkjøtt på verken smak eller mørhet. Ser for meg tørkakjøtt som offisiell VAKE-snacks: “Ekte naturkrefter” eller noe sånt.

Urfolk

Mashteuatsh

En av de største samarbeidspartnerne til Challenge Mishkumi er indianerreservatet Mashteuiatsh. Det er ilnou-folket som holder til her. I Mashteuiatsh fikk vi oppleve original overnatting i et stort langtelt hvor golvet var dekket med fersk granbar og det duftet skikkelig deilig og fint! Vi fikk vite senere at de hadde jobbet i dagevis med å drenere og tørke bakken. For en innsats.

Scene Mashteuatsh

På tunet utenfor urfolksenteret der vi sov var det en stor og flott scene. Jeg tenkte at her er det sikkert masse spennende og gøyale konserter! Jeg så for meg Marie Boine, Niko Valkeapää og Ádjagas gi full gass sammen med lokale musikere og fjærkledde indianere i full dans. Som vi fikk oppleve under middagen:

Og tenk om så Ilnou-musikerne kan komme til oss? Canadierne har allerede ytret ønske om en kulturell utveksling i tilknytning til VAKE og Challenge Mishkumi 2013 og har meldt sin ankomst til Varanger i august-september.

Vi har lekt litt med tanken på hvordan vi kan inkludere det samiske i VAKE for å gjøre dette til en del av en totalopplevelser for våre deltakere. Samisk musikk kan vi alltids tilby. Jeg har luftet ideen om et samisk sjekkpunkt. Hvordan vi gjennomfører dette vet jeg foreløpig ikke. Men vi skal nok komme på noe!

Noe vi la merke til er hvordan de ulike sjekkpunktene/stedene fungerer som selvstendige prosjekter med stort engasjement og forankring. De ansvarlige for sjekkpunktene har virkelig lagt liv og sjel i å gjøre Challenge Mishkumi til en god opplevelse med sitt eget preg. Mashteuiatsh skilte seg virkelig ut, men det gjorde også Pointe Taillon hvor to unge dynamiske gutter Sylvain og Nicolas er dypt engasjert i kiting og utvikling av stedet med aktivitetstilbud, mat og overnatting. Dette vil vi også jobbe for. Foreløpig er Berlevåg ikke bare driftige, men også innovative.

Lokal forankring

I VAKE har vi i år begynt å jobbe med tiltak som skal gi folk som bor her tilhørighet og positive relasjoner til VAKE. Konkurransen starter, foregår og ender i områder det vanligvis ikke ferdes folk, så derfor har vi arrangert noen aktiviteter utenom vår vanlige arena ute på vidda. Vi ville vise oss fram og hva kiting er for lokale, og hadde derfor en show-off på Vadsøya lørdag etter konkurransen. Samtidig arrangerte vi en skattejakt for barn. Det var nok totalt 100 mennesker innom i løpet av dagen og det ble mottatt av folk i svært positivt ordelag. Vi har diskutert å ha akekonkurranse for barna i Monumentbakken i Vadsø, men hvorfor ikke bare lage en skikkelig bakke for en dag og gjøre den spennende for de voksne også, som her i Quebec City:

Mens jeg den første uka stort sett hang etter Hélène fra møte med leverandører, møte med samarbeidspartnere og radioprating ble det mer operativ jobbing den uka konkurransen foregikk. Jeg fungerte som en vanlig frivillig sammen med de andre. I og med at de enkelte sjekkpunktene var selvdrevne trengte vi stort sett å passe på at vi fikk forflyttet diverse utstyr fra sted til sted.

Jeg tilbragte mye tid med Genevieve, Hélènes niese. Hun er ei arbeidsom dame uten frykt for å ta styring i en situasjon der ingen riktig vet hva man skal gjøre (som å sette opp et telt formet som ei halvkule). Slike folk trengs når man har et arrangement og det er for sent å “skulle ha planlagt bedre”. Da gjelder det å ta avgjørelser og gjennomføre. Eventuelle tabber får man ta på evalueringa. Genevieve vurderer å bruke alle sparepengene sine på å komme til VAKE for å være frivillig til neste år. Hun har sydd VAKE-logoen fast i sin rådyre jakke fra Canada Goose.

VAKE logo på Genevieves Canada Goose. Foto: Genevieve Desilets

Vi hilser henne selvsagt velkommen!

Flere konkurranser

Videre ønsker vi å jobbe for et godt kitemiljø i regionen. Varanger Kite Club har primært eksistert som arrangørklubb for VAKE med få andre arrangementer. Jeg fikk besøke Zone Turbulence sin konkurranse Coupe de Québec helt innerst i en fjord, kalt La Baie. Her hadde de speed-konkurranser som er enkelt å gjennomføre – man skal ta seg forbi tre punkter i en triangel. Dette er også en konkurranse som passer for nybegynnere, så slikt kan man enkelt arrangere for at alle kiterne i regionen kan møtes.

Kiterace

Store visjoner

Vi har for øvrig blitt invitert til Challenge Mishkumi til neste år også. Da blir jeg med som deltaker i turistklassen så nå har jeg lagt meg i treninga! Hélène og jeg har dessuten blitt gode venner og en gang i framtida så skal VAKE og Challenge Mishkumi bli delkonkurranser i World Cup i langdistanse snøkiting. DET hadde vært digg. Varangerhalvøya som World Cup arena. Yes, velkommen, let’s go!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Reisebrev fra Quebec, Canada at Kari så klart!.

meta

%d bloggere like this: